Tofu nie tylko dla wegetarian i wegan – poznaj ciekawe przepisy

Możesz nie zdawać sobie sprawy z tego, jak wielu gości rezygnuje z pozostania w restauracji ze względu na… menu. I nie chodzi tutaj o ceny, a o brak lekkich, zdrowych dań, które w składzie nie zawierają mięsa i odzwierzęcych składników. Na takie specjały coraz częściej decydują się nie tylko weganie i wegetarianie.

Z tego artykułu dowiesz się:

– czym zastąpić jajka i mięso?
– jakie pyszności przygotujesz z tofu?
– dlaczego warto zaufać marce Lunter?

Tofu - smaczne, pożywne i zdrowe

Kilka lat temu przypadkowo trafiłam do restauracji specjalizującej się w serwowaniu wegańskich śniadań. Do dzisiaj pamiętam wspaniałą tofucznicę, która wyglądem nie odbiegała szczególnie od tradycyjnej jajecznicy. Była soczysta, pełna smaku, aromatu i rozpływała się w ustach. Gdy kupiłam tofu na swoje własne potrzeby, szukałam pomysłów na ciekawe przepisy. Zauważyłam, że ten sojowy wyrób świetnie zastępuje nie tylko jajka, ale i mięso.

Idąc tym tropem trafiłam na produkty marki Lunter, która jest drugim co do wielkości producentem tofu w całej Europie. W ofercie firmy znajdują się zarówno porcje tofu (naturalnych i smakowych) w kawałkach, jak i przetwory – między innymi pasty, smalczyk, tatar i parówki. Poszczególnych produktów możesz śmiało używać zarówno do przyrządzania wytrawnych dań, jak i deserów.

Tofu - przepisy dla osób w każdym wieku

Przeglądając stronę producenta zwróciłam uwagę na przepisy, które przyciągają wzrok zdjęciami przedstawiającymi apetyczne posiłki. Na przykład kotlety z tofu, które doskonale sprawdzą się zarówno jako domowy, jak i restauracyjny obiad. Jak je przyrządzić? Potrzebujesz naturalnego tofu Lunter, 100 gramów bułki tartej, 50 gramów mąki pszennej, dwóch łyżeczek sosu sojowego, 300 ml mleka (może być roślinne), 300 ml oleju i sezamu. Tofu wystarczy pokroić w plastry i skropić sosem. Następne wymieszaj bułkę z sezamem i obtocz „kotlety” najpierw mące, później w mleku, a potem w sypkiej mieszance. Usmaż je na oleju i podawaj z ziemniakami, warzywami i sosem. Mnie już ślinka cieknie 🙂 

A co dla amatorów słodkości? Wśród nich są zarówno maluchy, jak i dorośli, którzy nie wyobrażają sobie porządnego obiadu bez deseru. Ciasto marchewkowe z kremem jest łatwe do wykonania i obłędnie pyszne! Do jego przygotowania potrzebujesz: 150 g mąki orkiszowej, 200 gramów startej marchewki, dojrzałego banana, opakowania proszku do pieczenia, 200 ml sojowego jogurtu i 3 łyżek syropu z agawy. Teraz czas na ciasto. Przygotuj składniki: 2 sztuki naturalnego tofu Lunter, jednego dojrzałego banana i dwie łyżki syropu z agawy. Teraz czas na pichcenie 🙂 Marchewkę z bananem i jogurtem sojowym rozgnieć w miseczce. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i syrop z agawy. Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Tofu, banana i syrop zmiksuj, by powstał krem. Nałóż go na jeszcze gorące ciasto i patrz, jak kawałki znikają z talerza.

Lunter

Tofu nie tylko dla wegetarian i wegan

Lunter - doświadczenie, wysoka jakość, troska

To cechy, na które zwracają uwagę współcześni konsumenci. Twoi goście również! Warto więc serwować im dania złożone ze zdrowych, wysokiej jakości składników. Takie właśnie są wyroby marki Lunter, która od lat produkuje tofu i przetwory z niego z pasją, zaangażowaniem i troską o dobre samopoczucie użytkowników. Teraz, gdy wiesz, że tofu sprawdza się doskonale w każdym rodzaju kuchni, możesz zaprosić je również do swojego lokalu.

Odwiedź stronę marki Lunter, poznaj wszystkie dostępne wyroby i rozpocznij przygodę ze zdrowymi przepisami, które przyciągną zadowolonych klientów.

More from Julia Bortkiewicz
Gospodarstwo Zielenica, czyli ryby ze stawu prosto na stół
Świeże, smaczne ryby kuszą restauracyjnych gości do próbowania kolejnych dań i powrotu...
Read More
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *