Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD – jak było?

Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD odbyło się w lutym w Drążewie. Przyciągnęło pasjonatów grillowania, którzy dowiedzieli się wielu nowych rzeczy odnośnie obróbki wołowiny.

Z tego artykułu dowiesz się:

– czego dotyczyło szkolenie?
– co mówią o nim organizatorzy?
– jaką wiedzę wynieśli z niego uczestnicy?

Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD

Warsztaty organizowane w Drążewie zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Dotyczyły przygotowania i opracowania nowych elementów mięsa wołowego, takich jak: szponder, mostek, łata wołowa czy brisket. Celem organizacji szkolenia jest przede wszystkim zwiększenie asortymentu sprzedaży wołowiny w Polsce, ponieważ jak mówi Pan Leszek Kosarzecki – aż 80% produkowanej u nas wołowiny jest przeznaczane na eksport.

Na szkoleniu spotkali się zarówno pasjonaci tematu, jak i reprezentacja Polski w grillowaniu. Ich trening na mięsie wołowym był gratką dla uczestników, którzy mogli w praktyce poznać metody obróbki mięsa.

Warsztaty dla pasjonatów branży

Grillowanie to nasz sport narodowy. Kochamy wygrzewać się na słońcu i przewracać soczyste kawałki mięsa na ruszcie, popijając orzeźwiający napój. To właśnie dla miłośników barbecue powstało szkolenie finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Podkreśla to Pan Grzegorz Kazubski, Prezes Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ. Sam zdradził uczestnikom kilka tajników i obalił popularne mity. 

Okazuje się na przykład, że mięso można bez obaw solić nawet 4 godziny przed wrzuceniem go na ruszt. W ten sposób podkreśli jego smak. Z kolei w przypadku modnego solenia już po grillowaniu, ta sama sól nie przynosi żadnych rezultatów. Takich ciekawostek było o wiele więcej, a uczestnicy chętnie chłonęli nową, praktyczną wiedzę. Dzielił się nią również Pan Andrzej Gibas, który prowadzi warsztaty kulinarne z grillowania i do perfekcji opanował obróbkę mostka wołowego czy żeberek.

SZKOLENIA WOŁOWINA

Szkolenie domowych wędzarzy i masarzy

Szkolenie zostało docenione przez uczestników

Osoby biorące udział w warsztatach podkreślają, jak ważne jest dla nich połączenie teoretycznej wiedzy z możliwością jej praktycznego wykorzystania. Jeden z rzeszowskich gastronomów podzielił się pozytywnymi wrażeniami ze szkolenia, na którym nauczył się obrabiać żeberka wołowe i brisket. Dowiedział się, w jakiej temperaturze i przez jaki czas grillować mięso, by było soczyste i smaczne. 

Pan Daniel Dzwonkowski, reprezentant Polski w grillowaniu dodał bardzo ważną rzecz w temacie barbecue. Fakt, że szkolenie odbyło się w lutym miało udowodnić, że nie musimy grillować wyłącznie od maja do września. Każdy czas jest dobry, by podnosić swoje kompetencje i spędzać przyjemny czas z bliskimi.

Wszyscy uczestnicy wydarzenia otrzymali dyplomy, zaświadczenia o ukończeniu szkolenia oraz certyfikaty. Śledźcie aktualności, by być na bieżąco z kolejnymi warsztatami. Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

 

More from Julia Bortkiewicz
Nano-srebro w branży HoReCa, czyli jak czyścić skutecznie?
Zobacz, jak sprawić, by w twoim lokalu zawsze było nieskazitelnie czysto.
Read More
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *