Sól morska MALDON — wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Jeden ze słynnych, polskich kucharzy został kiedyś zapytany o to, co zabrałby ze sobą na bezludną wyspę. Odpowiedział bez zastanowienia, że pieprz i sól. Myślę, że jeśli byłaby to morska sól MALDON, to nasz bohater faktycznie mógłby spać spokojnie wiedząc, że cokolwiek trafi na jego talerz, będzie smaczne 🙂

Z tego artykułu dowiesz się:

– skąd pochodzi morska sól MALDON?
– do czego można jej użyć?
– gdzie ją kupić?

Od kąpieli do przyprawy

Prestiżowe produkty, również te spożywcze, są często owiane nutką tajemniczości. O ich powstaniu opowiadają ciekawe legendy i właśnie tak jest w przypadku tej soli. Według wierzeń, około dwóch tysięcy lat temu niedaleko miasta Maldon zakwaterował się dowódca rzymskich legionów. Miał rozkazać, by przygotowano mu kąpiel solną. Podczas jednej z nich doszło do incydentu, wskutek którego woda zaczęła wrzeć, a na dnie wanny osadziły się niewielkie kryształki.

Czy to prawda? O tym zadecyduj sam. Ja mogę z całą stanowczością potwierdzić jedynie fakt, że sól morska Maldon od 1884 roku jest wytwarzana rzemieślniczymi metodami przez rodzinę Osborne. Choć świat pędzi do przodu, to ta manufaktura pozostaje wierna tradycji i od lat proponuje wysokiej jakości sól słynącą z niepowtarzalnego smaku. Jej znakiem rozpoznawczym jest kształt piramidy zapewniający przyjemną strukturę. Sól morska Maldon jest chętnie wybierana przez pasjonatów kulinariów ze względu na swoje wartości odżywcze, a więc zawartość wapnia i magnezu.

Sól morska MALDON — odkryj nowy wymiar smaku

Używaj jej tak, jak każdej innej soli i przekonaj się, jak wspaniale podkreśla smak wytrawnych dań. Wystarczy posypać nią soczystego steka, by przyjemnie połechtać podniebienie restauracyjnych gości. Ta słynna przyprawa zachwyca nie tylko kulinarnymi walorami. Wystarczy spojrzeć na kryształki w kształcie piramidek, by w głowie kreatywnego kucharza narodziły się nowe pomysły na finezyjne wykończenie potrawy.

Sól morska MALDON nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też bajecznie wygląda i zachęca do skosztowania kolejnego kęsa. Jej zalety docenili znani na całym świecie kucharze, tacy jak Nigella Lawson, Nigel Slater czy uwielbiany Jamie Oliver. Ich dania często wykraczają poza przyjęte normy, więc warto inspirować się przepisami gwiazd kulinariów. Soli MALDON możesz użyć również do słodkich potraw, takich jak czekoladowe babeczki, by zaskoczyć gości niezwykłym połączeniem słodyczy z delikatnie wyczuwalną, morską nutą.

Salt And More

Sól Morska

Poznaj polskiego dystrybutora

Nie wiesz, gdzie kupić morską sól MALDON? Poznaj sklep internetowy saltandmore.pl, w którym czeka ta przyprawa w różnych wersjach. Możesz zainwestować w większe opakowania tradycyjnej soli w płatkach lub w jej wędzoną formę. Na stronie znajduje się kilka propozycji — od przyprawy w młynku poprzez duże wiadra, aż po saszetki z solą dla gości.

Prestiżowa marka MALDON już teraz może zagościć w twojej restauracji i wznieść dania z menu na wyższy poziom. Odkryj nowe smaki znanych potraw dzięki soli morskiej uwydatniającej najważniejsze walory mięs, warzyw, ryb, a nawet owoców. Ogranicza cię tylko wyobraźnia i własna kreatywność.

 

More from Julia Bortkiewicz
Nano-srebro w branży HoReCa, czyli jak czyścić skutecznie?
Zobacz, jak sprawić, by w twoim lokalu zawsze było nieskazitelnie czysto.
Read More
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *