Kawior z Zielenicy, czyli odrobina luksusu w twojej kuchni

Kawior. Kojarzy się z luksusowymi restauracjami, które przyciągają gości nietuzinkowymi pozycjami w menu. I słusznie! To ekskluzywny dodatek do dań lub element przekąsek, za który koneserzy dadzą się pokroić :) Teraz wysokiej jakości kawior jest w zasięgu twoich rąk, w atrakcyjnej cenie, za którą stoi najwyższa jakość.

Z tego artykułu dowiesz się:

– jakie właściwości zdrowotne ma kawior?
– dlaczego warto wybrać kawior z Zielenicy?
– w jakiej kuchni sprawdza się najlepiej?

Kawior z Zielenicy - źródło wartości odżywczych

Każdy, kto jadł kawior, zapamięta jego smak do końca życia. Jest słony, jednoznacznie kojarzący się z morzem, intensywny. Ale nie o walorach dotyczących podniebienia teraz porozmawiamy. Ten temat zostawimy na później. W tym momencie zajmiemy się wartościami odżywczymi, którymi raczy nas wysokiej jakości kawior. Szczególnie ten z Zielenicy, pozyskiwany z ikry samic pstrąga tęczowego. 

Wiesz, że w 100 gramach tego wyrobu jest aż 26 gramów białka? To źródło niezbędnych aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Jest bogaty w kwasy omega-3, odpowiadające za dobrą koncentrację, optymalny poziom dobrego cholesterolu we krwi oraz wspierające pracę układu sercowo-naczyniowego. Kawior wykazuje też działanie przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Warto więc proponować gościom dania z tym wyjątkowym składnikiem.

Wysokiej jakości kawior z pstrąga tęczowego

Jeśli szukasz kawioru, który zaskakuje doskonałym smakiem i zapachem, a jednocześnie jest do kupienia w atrakcyjnej cenie, koniecznie zajrzyj do sklepu internetowego Gospodarstwa Rybackiego Zielenicy. Czeka na ciebie kawior z pstrąga tęczowego własnego chowu. Jest ręcznie pozyskiwany, ze starannością i szacunkiem dla hodowanych w krystalicznie czystej wodzie ryb. 

Kawior z Zielenicy ma przepiękny, bursztynowy kolor i okrągły kształt, które kuszą do skosztowania. Sama konsystencja jest również niezwykle przyjemna – to wyrób jędrny, sprężysty, ultraświeży. Gospodarstwo proponuje go w wersji naturalnej oraz wędzonej na gorąco, która ma coraz więcej miłośników. Nic w tym dziwnego – kawior ma wykwintny smak, za którym stoją pasja, doświadczenie i miłość gospodarzy do natury.

 

Zielenica

Kawior

Kawior z Zielenicy - jak go wykorzystać?

Ciekawą propozycją są klasyczne bliny posmarowane świeżym masłem lub śmietanowym serkiem z dodatkiem kawioru. Wystarczy odrobina koperku lub kawałek wędzonej ryby (które również są dostępne w Zielenicy), by stworzyć ponadczasową przekąskę nie tylko na specjalne okazje. Takie przystawki na pewno przyciągną uwagę gości poszukujących oryginalnych smaków.

Kawior doskonale odnajduje się również w sushi. Ten japoński przysmak ma w Polsce wielu zwolenników, więc warto wykorzystać obecny trend i poeksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Zaskocz swoich gości nowym wymiarem smaku serwując kawior z Zielenicy w postaci ekskluzywnej przekąski lub jako składnik wyrafinowanego dania. 

 

More from Julia Bortkiewicz
Elgastro
Meble ze stali nierdzewnej do profesjonalnych kuchni.
Read More
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *