Jesiotr syberyjski z Zielenicy  – poznaj sekret ryby doskonałej

W twoim lokalu brakuje ryb? Współcześni goście restauracyjni szukają zdrowych, pożywnych pozycji w menu, a jędrne mięso ryby to idealna propozycja na obiad lub kolację. Dzisiaj poznasz jesiotra syberyjskiego z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica i jego wyjątkowe walory.

Z tego artykułu dowiesz się:

– dlaczego ryby z Zielenicy są tak wartościowe?
– jesiotra w jakiej postaci proponuje Gospodarstwo?
– jak ciekawie wykorzystać jesiotra w kuchni?

Jesiotr syberyjski z Zielenicy - czym urzeka?

Gospodarstwo Rybackie Zielenica to ekologiczna hodowla, która łączy tradycję z nowoczesnością. Proponuje między innymi jesiotra syberyjskiego, charakteryzującego się pełnym smakiem i aromatem. Ryby hodowane w Zielenicy mają doskonałe warunki do rozwoju, więc odwdzięczają się bogactwem wartości odżywczych. 

 

Mięso jesiotra zawiera potas i fosfor, witaminę A, kwas foliowy i łatwo przyswajalne aminokwasy oraz leucynę. Jesiotr syberyjski jest praktycznie pozbawiony ości, soczysty i jędrny. Można więc z łatwością poddać go obróbce i serwować gościom w postaci tuszy, która będzie wygodna i przyjemna w spożywaniu.

Gospodarstwo Rybackie Zielenica - jesiotr syberyjski w kilku wersjach

Możesz go kupić w wersji świeżej, zarówno jako patroszoną tuszę, jak i ręcznie krojone filety. Wyhodowany w naturalnych warunkach w źródlanej wodzie ma walory smakowe dzikiego jesiotra. Jego mięso jest wyjątkowo sprężyste i zwarte oraz bogate w kolagen. Moim zdaniem wart podkreślenia jest fakt, że jesiotr syberyjski z Zielenicy jest odławiany w dniu przetworzenia i wysyłany w jednorazowym opakowaniu w odpowiednio niskiej temperaturze.

 

Twojej uwadze polecam też jesiotra w wersji wędzonej na gorąco, również jako tusza lub filety. Rewelacyjnie sprawdzi się jako przystawka lub element śniadania dla wymagających gości. Nie potrzebuje żadnych przypraw ani obróbki – jest gotowy do spożycia od razu po odpakowaniu.

Zielenica

Jesiotr syberyjski

Jesiotr syberyjski z Zielenicy - najciekawsze przepisy

Ultraświeże ryby odławiane w myśl idei „from farm to table” nie wymagają wielu dodatków, by urzekać podniebienia gości restauracyjnych, weselnych czy odbiorców cateringu. Wystarczą popularne składniki jak czosnek, cytryna, estragon lub rozmaryn oraz masło. Tuszę jesiotra dokładnie nimi natrzyj, posól, popieprz i przechowaj przez noc w lodówce, by następnego dnia upiec go w piekarniku. To gotowe danie zarówno do wykwintnych restauracji, jak i turystycznych barów, w których podaje się wyłącznie posiłki skomponowane z wysokiej jakości, świeżych składników.

 

Jesiotr syberyjski ma ogromny potencjał. Przygotujesz z niego dania obiadowe, przekąski, a nawet sałatki i zupy. Szczególnie ta ostatnia może trafić w gusty najbardziej wymagających gości. Można ją zrobić z głowy jesiotra i krewetek lub z ciecierzycą, jarmużem i pomidorami. Z tak dobrą rybą ogranicza cię jedynie wyobraźnia. A jeśli w twojej głowie już kiełkują pomysły na doskonałe potrawy, już teraz odwiedź stronę i sklep internetowy Gospodarstwa Rybackiego Zielenica.

 

More from Julia Bortkiewicz
POSbistro
POSbistro - mobilne oprogramowanie dla gastronomii
Read More
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *