Hiszpańskie oliwki — w czym tkwi ich fenomen?

Zajawka: Zielone, czarne, rzadko spotykane różowe i fioletowe. Hiszpańskie oliwki coraz częściej goszczą na polskich stołach zarówno w formie samodzielnej przekąski, jak i składników sałatek, kanapek i finger foodów.

Z tego artykułu dowiesz się:

– jakie są zalety prozdrowotne oliwki? 

– które odmiany warto znać?

– w jaki sposób wykorzystać hiszpańskie oliwki?

– gdzie je kupić?

Hiszpańskie oliwki nie tylko dla smaku

Hiszpania to największy producent oliwek na świecie. Nic dziwnego, że te słone pestkowce królują nie tylko na Półwyspie Iberyjskim — są doskonale znane przez fanów śródziemnomorskich smaków. O tym, w jaki sposób wkomponować je do menu, przeczytasz za chwilę. Teraz skupmy się na ich walorach, które dotyczą nie tylko niepowtarzalnego smaku. 

Oliwki to bardzo zdrowe przekąski o niewielkiej kaloryczności w stosunku do innych popularnych smakołyków. Są bogate w kwasy oleinowe obniżające poziom cholesterolu i zaopatrują organizm w szereg witamin: C, E, z grupy B i prowitaminę A. Zawierają związki mineralne, jak potas, fosfor i żelazo. 

Poznaj rodzaje oliwek

Arbequina to odmiana pochodząca ze słynnej Katalonii, znanej nie tylko fanom FC Barcelony. Cechuje się wysoką zawartością oliwy i ma wyrazisty smak. Kolejnym popularnym rodzajem jest Cornicabra pochodząca z La Manchy. Ten region na pewno kojarzysz z przygód błędnego rycerza Don Kichota. Oliwki pochodzące z tej krainy są lekko zakrzywione, podłużne i asymetryczne. Długo dojrzewają, ale warto poczekać na ich doskonały smak.

Prosto z Kordoby, Malagi i Sewilli pochodzi Hojiblanca. Ten rodzaj oliwek jest przyjemnie okrągły i duży. Pestkowce zmieniają smak w trakcie delektowania się nimi. Przechodzą z subtelnej słodyczy do goryczki kojarzącej się z migdałami. Odmiana Picudo z południa Hiszpanii to podłużne, delikatnie zakrzywione oliwki. Doskonałe do produkcji wyrazistej oliwy wykorzystywanej do dań na zimno.

 

Don Gastronom

Oliwki źródło zdrowia.

Nie ma biesiady bez oliwek!

W Hiszpanii te pestkowce są praktycznie nieodłącznym elementem przystawek. Słynne tapas mogą być podane w formie dużych oliwek faszerowanych miękkim serem, awokado lub krewetkami. Połączenia smakowe od delikatnych po wyraziste trafiają w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Oliwki bywają też składnikami past, którymi Hiszpanie smarują pieczywo. Są serwowane w towarzystwie wędlin, owoców i warzyw podkreślając smak świeżych produktów. Zobaczysz je w sałatkach, na pizzach oraz w wersji dodatkowo doprawionej czosnkiem, cytryną czy ziołami.

Nie trzeba być wielbicielem sagi o Jamesie Bondzie, by wiedzieć, że słone oliwki fantastycznie komponują się z wermutem. Wystarczy jeden owoc wrzucić do eleganckiego kieliszka, by poczuć się jak bohater słynnego filmu. Jak widzisz, oliwki można wykorzystać na wiele sposobów. Najważniejsze, by stawiać na wysoką jakość.

 

Hiszpańskie oliwki w twoim lokalu

W twojej głowie już pojawiają się pomysły na nowe dania, do których użyjesz oliwek? Kupisz je u zaufanego dystrybutora — firmy Don Gastronom. Przedsiębiorstwo od lat dostarcza hiszpańskie wyroby do sklepów ze zdrową żywnością, marketów, restauracji i współpracuje z firmami cateringowymi. Jest doceniana za zatwierdzone, certyfikowane produkty.

Odwiedź stronę Don Gastronom, by poznać wszystkie propozycje. Poza oliwkami czekają też wysokogatunkowe oliwy, wina, sery, wędliny i delikatesy. 

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *