Hiszpańska oliwa Gran Seleccion — co jest w niej niezwykłego?

oliwa-Gran-seleccion-główne-3-1

Według mitycznych wierzeń, oliwę do Grecji sprowadziła Atena. Drzewo oliwne było czczone przez wieki i wykorzystywane między innymi w kulcie bogów. Dzisiaj ten dar natury świeci triumfy w dobrych restauracjach i zachwyca gości. Tylko czy na pewno to grecka oliwa jest najlepsza?

Z tego artykułu dowiesz się:

– oliwa z jakiego kraju jest uwielbiana przez kucharzy?
– z jakich odmian oliwek powstaje?
– jak smakuje i wygląda oliwa Gran Seleccion?
– do czego stosować tę oliwę?

Oliwa Gran Seleccion — dar z Półwyspu Apenińskiego

oliwa-Gran-seleccion-4-1

Oliwa Gran Seleccion z pierwszego tłoczenia pochodzi z Hiszpanii. Jest uważana za jedną z najlepszych na świecie dzięki wyjątkowej delikatności. Do jej produkcji wykorzystuje się dorodne okazy oliwek, które zbiera się, gdy jeszcze nie są do końca dojrzałe. Mają wówczas piękny, zielony kolor, będący zresztą cechą charakterystyczną tej oliwy. Oliwki uprawiane są w tradycyjny sposób, a tłoczenie odbywa się według wieloletniej receptury. Kto by pomyślał, że to Hiszpania, a nie Grecja nie ma sobie równych w produkcji tego specyficznego wyrobu?

Odmiany oliwek, które warto znać

oliwa-Gran-seleccion-7-1

Jedną z najsłynniejszych, z których wytwarzana jest oliwa Gran Seleccion jest odmiana Royal, uprawiana na terenie Andaluzji. Ma doskonały dostęp do słońca, dzięki czemu oliwki z tamtejszych upraw są wyjątkowo okazałe i mają niepowtarzalny smak. Innymi, znanymi odmianami są Picual i Hojiblanca z czystego ekologicznie regionu. Są zbierane w okolicach parku narodowego Sierra Subetica. 

Oliwa Gran Seleccion i jej specyfika

oliwa-Gran-seleccion-6-1

Pierwsze, co rzuca się w oczy to barwa. Soczyście zielona ze złocistymi refleksami, niepozostawiająca złudzeń co do czystości płynu. Jak każda oliwa, powinna być rozlewana do nieprzezroczystych butelek, by promienie słoneczne nie spowodowały, że straci swoje wartości. Odkręćmy ją i sprawdźmy, jak pachnie. Wyczuwalny jest aromat soczystych jabłek, dojrzałej figi, suchych liści oliwek i świeżo skoszonej trawy. Już brzmi fantastycznie?

 

Poznajmy jeszcze to, co najważniejsze — jej smak. Warto zaznaczyć, że oliwa Gran Seleccion ma bardzo niską kwasowość. Na języku poczujesz silnie owocowy smak, który delikatnie przechodzi w przyjemną goryczkę. Na pewno masz już pomysł na to, jak wykorzystać ją w restauracyjnej kuchni.

 

Do czego używać oliwy?

oliwa-Gran-seleccion-1-1 (1)

Oliwa Gran Seleccion nadaje się do stosowania wyłącznie na zimno. Nie poddaje się jej obróbce termicznej, a więc nie powinno się na niej smażyć. Za to świetnie podkreśla smak świeżych warzyw, jeśli pokropisz nią sałatę. Idealnie zwieńczy również różne zupy, przede wszystkim te o kremowej konsystencji. Wystarczy wylać na jej wierzch kilka kropli i od razu podać gościom. 

 

Hiszpański wyrób można podać również do chrupiącego pieczywa, na przykład włoskiej focacci z czosnkiem, ziołami lub pomidorami. Nada wyrazisty smak rybom, mięsom i wędlinom. 

Baw się smakiem! Oliwa Gran Seleccion pozwoli ci tworzyć nowe potrawy i wyciągać z ich składników to, co najlepsze.

More from Julia Bortkiewicz
Pstrąg z Zielenicy, czyli jak oczarować gości restauracyjnych?
Doskonale przygotowany pstrąg to pozycja, która powinna znaleźć się w menu dobrej...
Read More
Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *