Porady

Zalety wieprzowiny - dlaczego jest tak ważna w codziennej diecie?

Zalety wieprzowiny doceniły już rzesze konsumentów. Wynikają one głównie z wartości odżywczych dla naszego organizmu. To cenne źródło białka i aminokwasów. Zalety wieprzowiny sprawiły, że doskonale wpisuje się ona w rynkowe trendy zbilansowanego odżywiania. Najlepsze mięso zaś można przygotować przy pomocy grillo-wędzarni.

Kilka słów o sprzęcie do obróbki termicznej metodą BBQ oraz wędzenia

Najlepszymi urządzeniami do takiej obróbki termicznej są urządzenia, w których źródło temperatury jest poza miejscem obróbki termicznej. 

Musimy jednak pamiętać o jednej ważnej zasadzie - w wędzeniu do peklowania produktów stosujemy peklosol, natomiast w przypadku BBQ zwykłą sól niejodowaną. 

Polska moc wieprzowiny

Skąd pochodzi najlepsze mięso wieprzowe? Oczywiście z 5 polskich ras rodzimych/domowych, którymi są:

1. Świnia polska biała zwisłoucha.
2. Świnia wielka biała polska.
3. Świnia puławska.
4. Świnia złotnicka biała.
5. Świnia złotnicka pstra.

Rasa puławska to odmiana tłuszczowo-mięsna. Cechuje ją szybki wzrost, niewielka mięsność, bardzo dobra słonina, doskonała marmurkowatość tkanki mięśniowej oraz wyśmienite mięso do celów kulinarnych. 


Z kolei rasa złotnicka jest odmianą mięsno-słoninową. Wyróżnia się idealną strukturą mięsa. Zawiera za to znacznie więcej marmurka śródmięśniowego, a mniej słoniny. Ponadto ma niezwykle delikatny smak, nawet po poddaniu jej obróbce termicznej.

Zalety wieprzowiny - dlaczego warto ją spożywać? 

 
Zalety wieprzowiny są znane od dawna. Do najważniejszych walorów zalicza się:

  • bardzo korzystny rozkład kwasów tłuszczowych. 42% wynoszą kwasy nasycone a 15% nienasycone, mające fenomenalny stosunek omega 3 do 6 w skali 1:10. Warto dodać, że kwasy omega-3 są fundamentem w profilaktycznym zapobieganiu wielu chorób. Dzięki nim na dłużej możemy zachować młodość oraz wydolność organizmu, zminimalizować ryzyko zachorowania na Alzheimera, a nawet na choroby serca. Kwas ten jest również szalenie ważny dla kobiet w ciąży i dzieci, szczególnie w okresie wzrostu oraz dojrzewania;
  • dobry, tj. lekki cholesterol;
  • doskonałe źródło żelaza;
  • najlepsze i najcenniejsze mięso dla ludzkiego organizmu, zgodnie z genezą homo sapiens;
  • niezwykle cenne źródło pełnowartościowego, wysokogatunkowego białka;
  • pełen komplet witamin B, a także A,D,E,K, które są rozpuszczalne w tłuszczach;
  • wyjątkowy smak.

Ciekawe informacje na temat zalet wieprzowiny i jej wartości odżywczych odnalazłam w artykule "Wieprzowina: wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni".

Wieprzowina i jej miejsce w zrównoważonej diecie

Najpierw warto wyjaśnić, na czym polega dieta zrównoważona. Otóż jest to sposób odżywiania, który zawiera:


  • białka,
  • tłuszcze, 
  • węglowodany,
  • błonnik,
  • sole mineralne,
  • witaminy.


Z kolei ilość, a także rodzaj posiłków musi zostać dopasowany do indywidualnych potrzeb organizmu, jak i prowadzonego stylu życia. Mięso wieprzowe zajmują tu czołową pozycję i nie można z niego rezygnować w codziennej diecie. Raz w tygodniu możemy spożywać mięso tłustsze, a kilka razy w tygodniu - chude. 
Aktualnie mięsność świń wedle średniej krajowej wynosi ponad 57%, gdzie jeszcze 20 lat temu byka na poziomie 42%. Jej wzrost przyczynił się do zmniejszenia zawartości zbędnych tłuszczy.

 
Wysokiej jakości polskie mięso wieprzowe posiada ok. 15% nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają kluczowe znaczenie dla organizmu. Ich niedobór może skutkować m.in.:


  • suchością skóry, 
  • wyższą wrażliwością na infekcje, 
  • zaburzeniami całej gospodarki cholesterolowej,
  • zahamowaniem wzrostu u niemowląt oraz dzieci.

Zalety wieprzowiny są bardzo pożądane w codziennej, zbilansowanej diecie. Jest ona najlepszym mięsem, a jej wartości odżywcze oraz poziom cholesterolu niższy niż w przypadku drobiu, a nawet królika, czyni ją idealnym produktem w żywieniu zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.


Udostępnij

WPISY, KTÓRE MOGĄ CIĘ ZAINTERESOWAĆ

Restauracje
O tym rodzaju mięsa mawiało się różnie. Główny zarzut dotyczył dużej zawartości tłuszczu, którego nie ma wołowina czy drób. Jak to wygląda dzisiaj?
WIĘCEJ
Restauracje
Naturalne, z górskim pazurem i nutą przypraw - sprawdzamy sery prosto od kóz. Gdy wybieramy się do sklepu, często sprawdzamy etykiety. Chcemy, by to, co znajdzie się na naszym stole, było najlepszej jakości i służyło naszemu zdrowiu. Wiele produktów jednak nie doczekało się miejsca w sklepach, a przynajmniej nie we wszystkich. Artykuł piszę z województwa pomorskiego, a dzięki Jędrzejowi z Gościńca Banica mogliśmy przez chwilę poczuć się jak w górach. W ofercie tego przybytku są dostępne sery, które są wytwarzane z koziego mleka. Kozy te mają się świetnie i dzięki warunkom, które zapewniają im właściciele – można cieszyć się pełnym smakiem. Jędrzej podesłał nam sporą paczkę prosto z gór. Co w niej było? Zapraszam do lektury.
WIĘCEJ
Restauracje
Najpopularniejsza w Polsce wołowina W Polsce najbardziej popularna jest hodowla bydła mlecznego. Bydło mięsne nie jest naszą tradycją. Mimo to można spotkać tu kilka jego ras. Najliczniejsza jest rasa Limousine, tuż po niej krowy rasy Hereford, Charolaise, a także Angus - czerwony i czarny. Najczęściej występująca w Polsce jest: Wołowina Limousine wywodząca się z rasy bydła hodowanego w Limousin we Francji. W Polsce znajdują się profesjonalne i specjalnie do tego stworzone gospodarstwa idealnie przystosowane do tego typu hodowli. Pochodzące z niego mięso jest chude i posiada wyśmienity smak. Wołowina Black Angus - niezwykle soczysta, wyróżniająca się wyrazistym smakiem. Należy do najliczebniejszych raz ras bydła mięsnego na świecie. Pochodzi z takich hrabstw, jak Aberdeen, Banff, Kincardine i Angus, które są położone w rejonach północno-wschodniej Szkocji. Wołowina Hereford - gatunek bydła wywodzący się z brytyjskiego hrabstwa Hereford. Bydło to karmione jest trawą. Dlatego nie bez powodu tę wołowinę nazywa się najzdrowszą na świecie. Mięso jest bardzo soczyste, a zarazem delikatne w smaku. Ponadto wyróżnia się znakomitymi walorami smakowymi. Wołowina Charolaise - należąca do największej francuskiej rasy mięsnej, biorąc pod uwagę kaliber oraz masę ciała. Wyhodowana w centralnej części Francji, w regionie Saone et Loire. Wywodzi się wprost od bydła roboczego z okolic Charollais.
WIĘCEJ
Restauracje
Wołowina coraz częściej gości na polskich stołach. Jednak większość z nas ogranicza jej przyrządzanie do gotowania i pieczenia. Walory odżywcze mięsa wołowego są doceniane nie tylko przez smakoszy, ale również przez doświadczonych dietetyków. To czerwone mięso jest źródłem białka o wysokiej jakości biologicznej, ma witaminę B6, B12, żelazo oraz cynk i jest bogate w związki bioaktywne, takie jak tauryna, karnozyna, koenzym Q10 i kreatyna. Posiada niską zawartość tłuszczu i sodu. Zalety wołowiny oraz ciekawe sposoby jej obróbki zostały przedstawione podczas szkolenia domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD. Dowiedz się więcej na jego temat.
WIĘCEJ